Zondag 31 oktober 2021 Boerelaan marathon Peize

Deze marathon bestaat uit 4 ronden van 10.5 km en loopt over enkele onverharde stroken, landweggetjes en fietspaden tussen Altena en Roden. Via de Weehorst gaan we over het Peizerdiep, langs de golfbaan van Roden naar de rand van het Mensinghebos, met even zicht op de havezathe Mensinghe. Langs de “dikke boom”, meer dan 300 jaar oud, 5,5 meter in omvang en ongeveer 20 meter hoog en daarna over het meanderende Lieversche diepje om vervolgens via het beekdal en polder terug te lopen naar de Boerlaan.

De start en finish is op de Boerlaan thv nr 21 te Peize, en is mede ter gelegenheid van het jubileum van meer dan 100 maratons van onze “vaste” loper Wouter.

Start: 9:00 uur, limiet 6 uur.

Verzorging dient een ieder zelf te regelen, we komen steeds weer terug over de parkeerplaats

Kosten: We vragen een kleine bijdrage van 2 euro, deze graag ter plekke gepast te voldoen.

Inschrijven vanaf maandag 04 oktober 19:00 middels onderstaande link.

Inschrijven

Deelnemers

Route vanaf Groningen of hoger…
Neem afslag 35 op de A7 -Hoogkerk/Peize. Rij de N372 op richting Peize. Bij Peize 1e stoplicht rechtdoor en bij de 2e linksaf de N368 op richting Roden. Neem op de rotonde de eerste afslag ,de Hornweg op en na ongeveer 400 meter linkaf de Boerlaan in, deze ongeveer 1 km volgen. De start bevindt zich aan de linker kant.

Route vanaf het Hoogeveen/Assen: Neem op de A28 afslag 35- Vries oderaan de afslag neem je de N386 richting Roden, dus weer onder de A28 door. Neem na Donderen op de eertse rotonde de 2e afslag – rechtdoor dus- vervolgens de tweede afslag naar links de Heideweg op. (geen straatnambordje links maar dit is ook de Heideweg). Rij door tot de splitsing met de Boerlaan. Sla linksaf en na 250 meter is nr 21

Parkeren kan op het erf of  langs de kant van de weg in overleg.

Locatie in Google Maps klik hier

Stukje geschiedenis Boerelaan streek:
Al in het begin van de 18e eeuw is er sprake van een gebied met deze naam maar het werd niet bewoond. Dat gebeurde later die eeuw. De buurtschap is omstreeks 1850 ontstaan door de randveenontginning van het Peizer- en Bunnerveen. De plaggenhutten aan de rand van het veen werden later door kleine woningen en boerderijen vervangen. De buurtschap komt in 1889 voor als Boerelaan, die spelling wordt soms nog wel eens gebruikt.De buurtschap valt formeel onder het dorp Altena en tezamen vallen ze onder Peize. Aan de oostkant van de buurtschap loopt de Grote Masloot.
Bron: Wikepedia
Havezathe Mensighe:
In 1381 werd het huis met name genoemd als leengoed van het bisdom Utrecht. Al eerder is er rond 1330 sprake van belastingafdrachten voor het bezit van een huis te Roden, die waarschijnlijk betrekking hebben op Mensinge. Op 24 januari 1408 beleende de bisschop van Utrecht de weduwe van Johan Hiddingh met het leengoed Mensing in het kerspel Roden. In 1433 werd de riddermatige Herman Hiddingh beleend met de havezathe Mensing………. Meer lezen? Klik hier