Zaterdag 4 Februari 2023 3e Vamberg marathon

Omdat deze zo mooi is….. gaan we weer hoogtemeters maken in ons mooie Drenthe. Dit maal gaan we weer 6 keer de top van de hoogste berg van Drenthe bedwingen. We lopen 5 ronden van 8 km aan de noordkant waarbij 5 keer de berg word overgestoken. En dan als toetje nogmaals naar boven en finishen op de top aan het eind van de kasseinstrook. Totaal aan hoogtemeters: bijna 300. Elke ronde een beklimming van iets meer dan 500 meter lengte met een gemiddelde stijging van 10%

Start: 9:00 uur. De limiet is 6 uur. Maximaal 20 deelnemers.

Verzorging dient een ieder zelf te regelen, we komen steeds weer terug over de parkeerplaats.

De start is in de buurt van de parkeerplaats: Vamberg Noord bij koffie kiosk Het Blinkerdje Adres: Koffie kiosk Het Blinkerdje, Vamweg 5  Wijster

Aanrijroute: Vanaf de A28 noord of zuid maakt niet uit. Neem afslag 29, Dwingeloo Spier Wijster. Aan het einde van de afrit: volg de weg naar Spier/Wijster. Aan het eind van deze weg rechts De Steegde nemen. Je ziet het complex van Attero al voor je. We moeten echter aan de achterzijde zijn. Volg de route zoals het kaartje hierboven. ( Let op sommige navigatie, o.a. google maps, geven een route aan dwars door het terrein van Attero, dit is echter niet mogelijk.)

Locatie in Google Maps

Kosten: We vragen een kleine bijdrage van 2 euro, deze graag ter plekke gepast te voldoen.

Aanmelden voor deze marathon vanaf 15 Januari 19:00   Maximaal 20 deelnemers.

Inschrijf formulier 

Deelnemerslijst

De route van de marthon wordt geheel uitgepijlt maar een GPX van de ronde is hier te downloaden (je wordt doorgelinkt naar afstandmeten.nl)
Een handleiding over gpx files is hier te vinden

 

Stukje geschiedenis.
De VAM (Vuil Afvoer Maatschappij) is een voormalig afvalverwerkingsbedrijf met hoofdvestiging in Wijster. Het bedrijf is opgericht in 1929. Het oorspronkelijke doel was om huisvuil uit de Randstad naar gebieden met schrale grond te brengen en aldaar te composteren. De compost kon dan gebruikt worden voor bodemverbetering en ontginningsprojecten. In 1999 werd VAM verkocht aan het toenmalige Edon. Tegenwoordig is de VAM een onderdeel van Attero, het voormalige Essent Milieu.

Op een van de stortbulten op het VAM-terrein te Wijster is sinds 2001 een informatiecentrum gevestigd. De heuvel, die is afgedekt met schone aarde en gras, is met een hoogte van 48 meter boven NAP het hoogste punt van Drenthe. In de volksmond wordt deze heuvel wel de VAM-berg genoemd. De berg wordt regelmatig aangedaan door wielrenners, zoals tijdens de Ronde van Drenthe. Sinds oktober 2018 zijn er 3 nieuwe klimroutes en 1 afdaling geopend op deze heuvel. De klimroutes zijn 2.100 m lang met een stijging van gemiddeld 10%, de noordelijke klim kent een einde in drentse flinten( kasseien) tot 15%.