Zondag 27 September Noordsche Veld Marathon

NOORDSCHE VELD MARATHON
Een marathon op de grens van de gemeente Noordenveld en Tynaarlo op en rond het Noordsche Veld. Een gevarieerd parcours over 4 ronden van iets meer dan 10,5 kilometer met afwisseling van bospaden, zandpaden, trailpad, asfaltpaden en half verharde paden kortom een lekker pittig parcours dus. Onderweg komen we langs hunebed D5 en ook langs de vele grafheuvels die zich in dit gebied bevinden.

Start: 09:00 uur met een limiet van 6 uur.
Start en finish op de parkeerplaats van Natuurplaats Noordsche Veld

Verzorging dient een ieder zelf te regelen, we komen steeds weer terug over de parkeerplaats.

Kosten: We vragen een kleine bijdrage van 2 euro, deze graag ter plekke gepast te voldoen.

Deelnemers

Aanrijroute:
Zo wel vanaf het noorden als het zuiden. Neem op de A28 afslag 35 (Vries, Tynaarlo) Je komt dan op de N386 – Rijd in de richting van Peize/Roden. Neem in Donderen de 3e afslag op de rotonde – Dit is de N858 richting Norg, ingang parkeerplaats is ter hoogte van kilometerpaaltje 9.8.
Parkeerplaats van Natuurplaats Noordsche Veld , Donderenseweg 22 Norg
halverwege de N858 tussen Donderen en Norg.
(Het restaurant is geopend van 10.00u tot 17.00u.)

Locatie in Google Maps klik hier

Stukje historie Noordsche Veld:
Het Noordsche Veld is een uit bos, heide en beekdalgraslanden bestaand natuurgebied van Staatsbosbeheer. Het gebied ligt in Drenthe, ongeveer 1,5 km ten noordoosten van het dorpje Peest, maar hoorde vroeger tot de marke van Zeijen. Het Noordsche veld ligt op een rug van keileem. Ongeveer 100 ha van dit gebied is heide.
Het Noordsche Veld is een archeologisch interessant gebied. Er bevindt zich een groot complex raatakkers (prehistorische akkers, ook wel celtic fields genoemd) en een groot aantal grafheuvels. Deze dragen de naam de Negen Bergen, hoewel er meer te tellen zijn.
Voor de Tweede Wereldoorlog waren er nog meer grafheuvels te zien. De Duitse bezetter heeft echter op het Noordsche Veld een schijnvliegveld aangelegd en daarbij is veel vernield. Het “vliegveld”, compleet met houten vliegtuigen, was als afleiding bedoeld, vooral vanuit de lucht gezien. Men hoopte dat dit zou worden gebombardeerd en niet het nabijgelegen militaire vliegveld. Dit laatste lag (het is geheel verdwenen) ten zuiden van Norg, enkele kilometers naar het westen van het Noordsche Veld, tussen Zuidvelde en Peest. Alleen het bosje met de (bij)naam Benzinebos – de voormalige locatie van de brandstofopslag – herinnert nog aan het vliegveld.

(Bron Wikipedia)